Dan v Vipavski dolini

 

Zakaj ne bi preživeli dneva, ki ste ga namenili za svoj izlet, za krepitev medosebnih vezi, prav v tej rajski dolini?

 

  • Srečamo se v Vipavi, kjer se vam pridruži naš vodnik, ki vas bo spremljal skozi cel dan. Ogledamo si izvire reke Vipave, egipčanske sarkofage, se sprehodimo skozi Lantierijev dvorec ter začutimo utrip kraja, ki nosi laskavi naziv slovenske Benetke. »Na placu« se ustavimo na kavi ali sladoledu pri Marjanci, ki velja za najboljši domač sladoled v celi dolini. 

 

  • Pot nadaljujemo do Vrhpolja. Tu si ogledamo mozaik svetovno znanega patra Rupnika. To je njegovo največje delo v Sloveniji, ki predstavlja zgodovino odrešenja v luči Jezusovega vstajenja. Če bo le mogoče bo mozaik predstavil tamkajšnji župnik g. Janez Kržišnik. 

 

  • Na hribu nad vasjo je znamenje, kjer je cesar Teodozij molil za srečen izid v spopadu z Evgenijem. Ta, za evropsko krščanstvo izredno pomembna bitka leta 394 je odločila, da je bilo od takrat dalje v celotnem rimskem cesarstvu, uzakonjeno krščanstvo, kot uradna vera imperija. Morda boste celo prvič slišali o drobnih skrivnostih, ki so vplivale na potek te slavne bitke ob Mrzli reki.

 

  • Duhovno obogateni se odpeljemo do slikovite vasice Slap, kjer obiščemo vinarsko družino Petrič, ki se s pridelavo vina ukvarja že vsaj od leta 1778. Sledi predstavitev in degustacija      štirih vin in ogled 300 let stare vinske kleti. Ker pa se ob vinu prileže tudi dobra hrana, se tu okrepčamo z narezkom, z domačimi mesnimi dobrotami in pravo vipavsko joto s klobaso. (poskrbljeno bo tudi za brezalkoholne pijače)

 

  • Zadnja postaja našega romanja po dolini bo Vipavski Križ. Majhno, a z zgodovino in zgodbami izjemno bogato mesto, očara vsakega obiskovalca. Najprej se sprehodimo skozi mestece in poslušamo zgodbe o Oglejskih patriarhih, Turkih, grofih Thurnih, Benečanih, Primožu Trubarju, Attemsih, grofici Eleonori, Napoleonu, tudi o Leonardu Da Vinciju in seveda Janezu Svetorkiškemu. 

 

  • Ogled samostana in samostanske cerkve pa je pravi duhovni izlet. Razkažemo vam staro in bogato samostansko knjižnico. Zanimiva zgodba o naših patrih kapucinih in njihovem življenju, ter razlaga  preproste, a hkrati vsebinsko bogate samostanske cerkve, vam bo gotovo všeč. Samostan je tudi danes aktivno duhovno središče doline pa tudi širše Slovenije. 

 

  • Naš čudovit dan zaključimo  v 500 let stari, originalni grajski kleti. Tu zapojemo ob kozarcu avtohtonega vina zelen in prisluhnemo vedno aktualni pridigi našega domačina, Janeza Svetokriškega.

 

Program: Dan v Vipavski dolini naj bi trajal približno od 9 do 17.30.
Cena z vključenimi vodenimi ogledi, degustacijo, narezkom in joto s klobaso je za skupino nad 20 ljudi  - 40€ na osebo. Za majnše skupine, je izlet organiziran po dogovoru. 

Plačilo lahko izvedemo tudi preko naročilnice.

Za vse informacije smo vam na voljo!

 

Vodeni ogledi za najavljene skupine potekajo po predhodnem dogovoru.

 

Da, želim doživeti trenutke Vipavskega Križa
povpraševanje

Aktualno