Vinska tura po Vipavski dolini

VODEN IZLET PO VINSKIH HRAMIH IN VELIKIH ZGODBAH EDINSTVENE

VIPAVSKE DOLINE

 

Naše potovanje začnemo v mestu Vipavski Križ, nekoč najmanjšem mestu v celotni habsburški monarhiji. Slišali bomo zanimive zgodbe o Turkih, graščakih, Benečanih, Napoleonovih vojakih, Primožu Trubarju, Janezu Svetokriškem in  celo o Leonardiju Da Vinčiju. Vsak od naštetih je pisal delček zgodovine Vipavskega Križa. Ogled zaključimo v velikanski 500 let stari, originalni grajski kleti. Tu bomo imeli degustacijo štirih (4) odličnih vipavskih vin.

Avtohtonega vina Zelen, nekoč vina vipavske gosposke in duhovščine, ter prav tako avtohtonega vina Pinela, z bogatim vonjem in okusom. Tretji je Merlot, letnik 2013, polno, starano vino, skrbno vzgojeno najprej v lesenih sodih, potem pa v steklenicah.

Rumeni Muškat bo zadnji, ki vas bo navdušil s svojo svežino.

Med prijetnim okušanjem vipavske vinske kapljice se nam bo pridružil tudi sam Janez Svetokriški, znameniti Svetokriški pridigar, ki nam bo eno od svojih pridig tudi predstavil.

 

Nadaljujemo po vinski cesti, med vinogradi do neverjetne vinske kleti blagovne znamke GUERILA. Štiri nadstropja ima ta moderna, obkrožena z vinogradi, v marsičem inovativna vinska klet. Ste že slišali za biodinamično vzgojo trt in  pridelavo vina?

Presenečeni boste nad razlago in vodenim ogledom domačega vinarja po vseh nadstropjih. Seveda bomo preizkusili kar osem (8) vrst vin in poleg njih okušali tudi domače dobrote.

 

Po kratki vožnji obiščemo Vipavo. Sprehodimo se čez most mimo Lanthierijeve graščine do glavnega izvira reke Vipave. S svojimi 25. mostovi je Vipava slovela kot »Slovenske Benetke«. Slišali boste tudi zanimive zgodbe o grofih Lanthieri in celo o slavnem Giacomu Casanova, ter Carlu Goldoni. Skozi vipavske gase, se vrnemo na »plac« in si ogledamo tudi malo poznan Plečnikov spomenik padlim v NOB.

 

4500 (štiri tisoč petsto) let stari sarkofagi iz Gize na Vipavskem pokopališču so tudi neverjetna zgodba in vredni obiska.  S svojimi rokami bomo nežno otipali izklesane hiroglife, ki jih je pred štiritisočpetsto leti, neznan kamnosek izklesal na pokrove iz rdečega granita. Ne verjamete? Kako so se znašli v Vipavi? Vse vam bomo povedali!

 

Obiščemo tudi znameniti dvorec Zemono. To najbolje ohranjeno renesančno zgradbo pri nas od nedavnega krasi še Michelinova zvezdica tamkajšnje restavracije. Pod dvorcem pa se je odvijala slavna in pomembna bitka za rimsko cesarstvo med cesarjem Teodozijem in Evgenijem, kar je spet nova, zelo zanimiva zgodba. Med drugim boste izvedeli, kako je vipavska burja spremenila spremenila izid bitke.

 

 

Ne, ne, ne gremo še domov. Obiskali bomo še enega domačega vinarja in njegovo klet, ter poizkusili vsa njegova vina. Seveda spet ob spremljavi domačih dobrot.  

Naj njegovo ime ostane skrivnost!

 

Zagotavljamo vam, da je po takem sprehodu po Vipavski dolini nujno imeti organiziran prevoz in svojega, treznega voznika.

 

Našega vodnika, ki bo z vami ves čas, prevoz s konfortnim kombijem in treznega šoferja, ki vas bo varno pripeljal naravnost domov, vse to in seveda kompleten program vam ponujamo za ceno 140€ na osebo. Velja za skupine nad 4 in do 20 oseb.

 

Vodeni ogledi za najavljene skupine potekajo po predhodnem dogovoru.

 

Da, želim doživeti trenutke Vipavskega Križa
povpraševanje

Aktualno