FESTIVAL VINA ZELEN 2024 7. in 8. JUNIJ

Vipavski Križ, petek in sobota, 7. in 8. junij 2023 od 17. do 23. ure


V samem središču Vipavske doline se bo odvil Festival vina zelen, na ulicah Vipavskega Križa, biseru Vipavske doline, nekoč najmanjšem srednjeveškem mestecu v Habsburški monarhiji, na katerem bomo lahko degustirali vino zelen, avtohtono sorto Vipavske doline.

 

Znami bodo:
 

 1. BENČINA – LOŽE
 2. BRATAŠEVEC BRANKO – MALE ŽABLJE
 3. CULTUS – PODRAGA
 4. ČEHOVIN – GABERJE
 5. DOMAČIJA BOŽIČ – PLANINA
 6. JAMŠEK 1887 – MANČE
 7. KMETIJA CIGOJ – ČRNIČE
 8. KMETIJA ČRV – VELIKE ŽABLJE
 9. KMETIJA FURLAN – ZAVINO 
 10. KMETIJA REHAR – LOŽE
 11. MONVI – DUPLJE
 12. POLJŠAKOVA BRAJDA – ŠMARJE
 13. POSESTVO BERCE – DRAGA
 14. POSESTVO ČEHOVIN – GABERJE
 15. POSESTVO FERJANČIČ – PLANINA
 16. SAXIDA – ZALOŠČE
 17. VILAN – ZAVINO
 18. VINA COLJA – STESKE
 19. VINA ČUK – VELIKE ŽABLJE
 20. VINA DE ADAMI – ZALOŠČE
 21. VINA MARC – SLAP
 22. VINA NA HRIBU – SLAP
 23. VINA POLJŠAK – GRADIŠČE PRI VIPAVI
 24. VINA ŠTRANCAR – PLANINA
 25. VINARSTVO AVIN – GRADIŠČE PRI VIPAVI
 26. VIPAVA 1894 - VIPAVA
 27. ŽVOKELJ – VRHPOLJE

 

Dogodek bo obogatil nastop vitezov Gašperja Lambergarja, razglasili bomo prvaka Festivala vina zelen 2024, izvedli viteški turnir vina zelen v sodelovanju z Evropskimi vitezi vina, legature za Primorsko ter zadišalo bo po polenti iz kotla s pršutom, katero nam bo skuhalo Turistično društvo Šempas, prvaki v kuhanju polente po starem. Glasbeno pa nas bo razvajala skupina Mandolinistica Capodistriana.

 

Pridružite se nam na praznovanju vrhunskega avtohtonega vina zelen in bogate kulinarične dediščine Vipavske doline na Festivalu vina Zelen, ki ga organizira Zavod Vipavski Križ. Ta edinstven dogodek je priložnost, da odkrijete čarobnost vina zelen, značilnega za to slikovito vinorodno regijo.

Na Festivalu vina Zelen boste lahko okušali izjemna vina preko 30 lokalnih vinarjev. Poglobite se v mediteranske arome in osvežujoč okus tega posebnega vina ter spoznajte zgodovino in tradicijo, ki stojita za njegovim nastankom. 

Ne zamudite priložnosti, da se pridružite temu nepozabnemu dogodku, kjer boste lahko doživeli čarobnost Vipavske doline skozi kozarec vrhunskega vina Zelen. 

Pridružite se nam na Festivalu vina zelen 7. in 8. junija in doživite nepozabno doživetje za vse čute.

 

Pri ocenjevanju, smo se obrnili na Kmetijski zavod Nova Gorica, ki že vrsto let uspešno ocenjuje vina. S skupnimi močmi in znanjem, ki nam ga je predočila Univerza v Novi Gorici, bomo izbrali prvaka festivala vina zelen 2024 ter razglasili najbolj tipične zelene.

 

Ocenjevali bomo v treh skupinah, sveža, strukturna ter peneča vina sorte zelen.

 

V petek se bodo v Kriških gasah odvijale glasbene poslastice, saj bodo zazveneli čudoviti glasovi oktetov. Posebno povabilo je bilo izdano oktetom, da se pridružijo oktetu Sotočje na idilični lokaciji Vipavski Križ. Pričakujte večer, poln harmonije in čarobnih melodij, ki bodo napolnile zrak z glasbenim čarom in ustvarile nepozabno vzdušje. Ne zamudite te edinstvene priložnosti, da se prepustite užitkom vrhunske vokalne glasbe na prekrasnem podeželju Vipavske doline.

Oktet Sotočje je skupina izjemno talentiranih pevcev, ki združujejo svoje glasove v popolno harmonijo. Njihova glasbena izvedba je prepoznavna po čistosti zvoka, natančnosti izvedbe in čustveni globini. Sestavljeni iz osmih članov, ki so mojstri svojega instrumenta - človeškega glasu, oktet Sotočje izvaja raznolik repertoar skladb, ki sega od klasičnih do sodobnih, od ljudskih do sakralnih. Njihov glasbeni izraz je spoj tradicije in inovativnosti, ki poslušalce vedno znova očara in navdušuje. Z izjemno izvedbo in strastjo do petja, oktet Sotočje ustvarja nepozabne glasbene trenutke, ki dotaknejo srca in duše njihovega občinstva.

Nastopil bo tudi Tamburaški orkester Danica iz Dobravelj je znana glasbena skupina, ki združuje odrasle glasbene amaterje iz različnih vasi zgornje Vipavske doline. Orkester, ki je bil ustanovljen z namenom ohranjanja in spodbujanja tamburaške glasbe, je sestavljen iz članov, ki so predani gojenju te kulturne dediščine.

 

V soboto bodo z nami:

 

Evropski red vitezov vina Legatura za Primorsko je ugledna organizacija, posvečena promociji in varovanju bogate vinske dediščine Primorske regije. Kot del mednarodnega reda, Legatura za Primorsko združuje vinske poznavalce, ljubitelje in strokovnjake, ki si prizadevajo za ohranjanje visokih standardov vinarstva in kulture pitja vina. Njihova predanost kakovosti in tradiciji je jasno vidna v njihovem delu, ki sega od izobraževalnih dejavnosti in promocije lokalnih vinskih pridelkov do sodelovanja pri vinskih dogodkih in dobrodelnih akcijah. Legatura za Primorsko predstavlja vrhunski primer združevanja ljubiteljev vina v skupnosti, ki skupaj delijo ljubezen in spoštovanje do vinske kulture ter se zavzemajo za trajnostno prihodnost vinarstva na Primorskem.

 

Mandolinistica Capodistriana je priznana glasbena skupina s sedežem v Capodistri (Koper), ki se je uveljavila zaradi svojega strastnega in izjemnega izvajanja tradicionalne glasbe na mandoline. Sestavljajo jo izkušeni glasbeniki, ki so mojstri svojega obrt, in ki s svojo predanostjo glasbi ustvarjajo edinstveno glasbeno izkušnjo. Njihovo izvajanje oživlja bogato glasbeno dediščino regije in navdušuje občinstvo s svojo brezčasno eleganco in virtuoznostjo. Mandolinistico Capodistriano je znana po svoji sposobnosti, da ustvari čarobno vzdušje na vsakem nastopu, ki privablja poslušalce iz vseh koncev. Njihov nastop bo nedvomno obogatil našo prireditev s pristno glasbeno izkušnjo.

 

Vitezi Gašperja Lambergarja, ki izhajajo iz slikovitega Bleda, predstavljajo izjemno skupnost posameznikov, posvečenih varovanju in promociji bogate kulturne dediščine tega območja. Njihovo ime izhaja iz zgodovinskega pomena Lambergarjev za blejsko regijo, saj so bili ti plemiči pomembni podporniki lokalne kulture in umetnosti. Danes vitezi Gašperja Lambergarja nadaljujejo to tradicijo s svojim delom, ki vključuje promocijo turizma, ohranjanje kulturne dediščine, organizacijo kulturnih prireditev ter podporo umetnosti in izobraževanju. Njihova strast in predanost Blejskemu jezeru in okoliškim znamenitostim jasno odražata v njihovem prizadevanju za ohranjanje lepot tega edinstvenega kraja ter v njihovem nenehnem delu za dobrobit lokalne skupnosti.

Njihov nastop je čarobna kombinacija tradicije in inovativnosti, ki navdušuje občinstvo in pušča trajen vtis. S svojimi viteškimi oblekami in starodavnimi simboličnimi gestami vitezi Gašperja Lambergarja pričarajo vzdušje iz nekega drugega časa. Njihove predstavitve vključujejo številne elemente, kot so viteški turnirji, srednjeveške igre, glasbene in plesne točke ter dramatični prikazi iz zgodovine. Občinstvo se pogosto vključi v njihove predstave, kar ustvarja interaktivno in zabavno izkušnjo za vse prisotne. Njihov nastop je resnično nepozaben dogodek, ki povezuje preteklost in sedanjost ter oživlja duh viteških časov na sodoben in privlačen način.

 

Turistično društvo iz Šempasa predstavlja srce lokalne turistične ponudbe, ki je znano po svoji edinstveni kulinariki in tradicionalnih pristopih k pripravi hrane. Njihova specialiteta je polenta, ki jo pripravljajo po starih receptih v velikem kotlu, s čimer oživljajo izgubljene okuse in tradicije preteklih dni. Poleg tega pa bodo na festivalu ponudili tudi posebnost, toč iz pršuta, ki bo obogatila okusno izkušnjo obiskovalcev. Njihova prisotnost na festivalu bo priložnost za obiskovalce, da okusijo avtentične lokalne okuse in se poglobijo v bogato kulturno dediščino Šempasa. Z združevanjem kulinarike, tradicije in gostoljubja, turistično društvo iz Šempasa obljublja nepozabno izkušnjo za vse ljubitelje dobre hrane in kulture.

 

PROGRAM DOGAJANJA: 

- PETEK, 7. JUNIJ (vstopnine ni, degustacija in pogostitev sta plačljivi)

- zborovsko petje, nastop oktetov

- Tamburaški orkester Danica, Dobravlje

- degustacija s pogostitvijo

 

- SOBOTA, 8. JUNIJ

- Viteški turnir sorte zelen, Evropski vitezi vina, Legatura za Primorsko, grajska klet ob 14h

- Druženje z vinarji in degustacija vin zelen od 17:00 do 23:00

- Delavnica na temo sorte Zelen doc. dr. Matija Martelanc, Kje se skriva avtentičnost sorte zelen, Center za raziskave vina, Univerza v Novi Gorici

- Kulturni program po 19h

- Razglasitev izbora najboljših vin zelen, letnik 2022 / 2023 - Evropski red vitezov vina, Konzulat za Slovenijo, Legatura za Primorsko

- Obisk 27. Vinske kraljice Slovenije, Sanja Ferjančič s posestva Ferjančič, Planina nad Ajdovščino

- Viteške igre, spektakel skupine Viteza Gašperja Lambergarja z Bleda

- Mandolinistica Capodistriana, nastop 

- Turistično društvo Šempas, polenta s pršutom v kotlu po starem

- Voden ogled Vipavskega Križa ob 17:00 in ob 18:00

 

 

* Vstopnina: 30,00 EUR v predprodaji, število vstopnic je omejeno

* Vstopnina na dan dogodka: 35,00 EUR, število vstopnic je omejeno

* Večje organizirane skupine imajo popust na vstopnino

* Vstopnina vključuje neomejeno degustacijo vina zelen, kozarec, udeležbo na delavnici, krožnik polente s pršutom, voden ogled po Vipavskem Križu in ogled spektakla.

* V času festivala bo organiziran brezplačen prevoz s parkirišča v vasi Cesta do grajskega obzidja in nazaj.

 
 
Informacije in rezervacije za skupine: 031 229 336 Patrik ali info@vipavskikriz.si
Organizator: Zavod Vipavski Križ
Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.


Fotografije: Klemen Batagelj
Fotogalerija: 
Da, želim doživeti trenutke Vipavskega Križa
povpraševanje

Aktualno