Dan v Vipavski dolini

Zakaj ne bi preživeli dneva, ki ste ga namenili za svoj izlet, za krepitev vere in medosebnih vezi, prav v tej rajski dolini?

Vipavska dolina - Vipavski Križ.

Srečamo se v Vipavi, kjer se vam pridruži naš vodnik, ki vas bo spremljal skozi cel dan. Ogledamo si izvire reke Vipave, egipčanske sarkofage, se sprehodimo skozi Lantierijev dvorec ter začutimo utrip kraja, ki nosi laskavi naziv slovenske Benetke. »Na placu« se ustavimo na kavi ali sladoledu pri Marjanci, ki velja za najboljši domač sladoled v celi dolini. Obiščemo lahko tudi Škofijsko gimnazijo Vipava.

Pot nadaljujemo do Vrhpolja. Tu si ogledamo mozaik svetovno znanega patra Rupnika. To je njegovo največje delo v Sloveniji, ki predstavlja zgodovino odrešenja v luči Jezusovega vstajenja. Če bo le mogoče bo mozaik predstavil tamkajšnji župnik g. Janez Kržišnik. 

Cerkev sv. Primoža in Felicijvana, Vrhpolje.

Cerkev sv. Primoža in Felicijana, Vrhpolje.

Na hribu nad vasjo je znamenje, kjer je cesar Teodozij molil za srečen izid v spopadu z Evgenijem. Ta, za evropsko krščanstvo izredno pomembna bitka leta 394 je odločila, da je bilo od takrat dalje v celotnem rimskem cesarstvu, uzakonjenokrščanstvo, kot uradna vera imperija. Morda boste celo prvič slišali o drobnih skrivnostih, ki so vplivale na potek te slavne bitke ob Mrzli reki.

Duhovno obogateni se odpeljemo do slikovite vasice Slap, kjer obiščemo vinarsko družino Petrič, ki se s pridelavo vina ukvarja že vsaj od leta 1778. Sledi predstavitev in degustacija štirih vin in ogled 300 let stare vinske kleti. Ker pa se ob vinu prileže tudi dobra hrana, se tu okrepčamo z narezkom, z domačimi mesnimi dobrotami in pravo vipavsko joto s klobaso. (poskrbljeno bo tudi za brezalkoholne pijače)

 

Klet Petrič.

Zadnja postaja našega romanja po dolini bo Vipavski Križ. Majhno, a z zgodovino in zgodbami izjemno bogato mesto, očara vsakega obiskovalca. Najprej se sprehodimo skozi mestece in poslušamo zgodbe o Oglejskih patriarhih, Turkih, grofih Thurnih, Benečanih, Primožu Trubarju, Attemsih, grofici Eleonori … in seveda Janezu Svetorkiškemu. 

Samostanska cerkev sv. Frančiška Asiškega in ostanki starega gradu, Vipavski križ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kip Janeza Svetokriškega.

Ogled samostana in samostanske cerkve pa je pravi duhovni izlet. Razkažemo vam staro in bogato samostansko knjižnico. Zanimiva zgodba o naših patrih kapucinih in njihovem življenju, ter razlaga  preproste, a hkrati vsebinsko bogate samostanske cerkve, vam bo gotovo všeč. Samostan je tudi danes aktivno duhovno središče doline pa tudi širše Slovenije. Torej je samostanska cerkev idealen prostor, kjer bomo imeli romarsko sveto mašo.

 

Cerkev sv. Frančiška Asiškega, Vipavski Križ.

 

Slava Svete Trojice, ena izmed največjih in najlepših baročnih slik na platnu na Slovenskem.

Hodnik v samostanu.

Samostanska knjižnica.

 

Po sveti maši zaključimo naš lep dan v 500 let stari, originalni grajski kleti. Tu zapojemo ob kozarcu avtohtonega vina zelen in prisluhnemo vedno aktualni pridigi našega Janeza Svetokriškega. 

Grajska klet.

 

Program: Dan v Vipavski dolini naj bi trajal približno od 9 do 17.30. 
Cena z vključenimi vodenimi ogledi, degustacijo, narezkom in joto s klobaso je za skupino                                                    nad 20 ljudi - 23€ na osebo.
Plačilo lahko izvedemo tudi preko naročilnice.

 

Fotogalerija: 
Da, želim doživeti trenutke Vipavskega Križa
povpraševanje

Aktualno